Föreningsstämma/Årsstämma

Alla medlemmar får vara med och besluta i frågor som rör den egna föreningen. Föreningsstämman är föreningens högsta beslutande organ som utser en styrelse för att sköta den löpande förvaltningen.

Ordinarie föreningsstämma/årsstämma hålls normalt i april-maj.

Rösträtt

Huvudregeln är att varje medlem har en röst. Om flera medlemmar har en bostadsrätt gemensamt har dessa tillsammans bara en röst. Detsamma gäller även om en medlem har flera lägenheter. Detta gäller oavsett vad som står i stadgarna sedan lagändringen i bostadsrättslagen som trädde i kraft den 1 januari 2023. Dagen innan stämman måste din månadsavgiften vara betald och inkommen till föreningens konto för att du ska ha rätt att rösta.

Röstlängd

Efter att stämman har öppnats ska en röstlängd upprättas. Vi utgår från föreningens medlemsförteckning och göra en avprickning eller ett upprop. Om två eller fler medlemmar har en gemensam röst, noteras vem av er som ska lägga den faktiska rösten. Det är upp till er själva att avgöra vem det ska vara. Röstkort delas ut till den som ni väljer att lägga den faktiska rösten. Den räcks sedan upp vid omröstning vilket gör det enklare att uppfatta majoritetens vilja och också för dem som utsetts till rösträknare att räkna.

För den medlem som inte kan närvara vid stämman är det fortfarande möjligt att rösta, nämligen genom fullmakt.

Fullmakt

Om en medlem inte kan närvara vid föreningsstämman kan denne utse ett ombud att vara på plats, tala och rösta i medlemmens ställe genom fullmakt. Ett biträde däremot ska vara en hjälp för medlemmen, har yttranderätt men ingen rösträtt.

En fullmakt är en undertecknad handling som ger en person, fysisk eller juridisk, rätt att göra något för någon annans räkning. I bostadsrättsföreningen handlar det oftast om att en medlem ger fullmakt till ett ombud att företräda medlemmen på föreningsstämman. Ladda ner fullmakt här.

Ombud – vad gäller?

Ett ombud på föreningsstämman ska ha med sig en skriftlig fullmaktshandling i original och med datum. Den gäller i ett år från undertecknandet. Fullmakten behöver inte vara bevittnad. Endast medlemmens maka/make, sambo eller en annan medlem i samma förening får vara ombud, om inte annat anges i föreningens stadgar. Det är vanligt att i stadgarna ta upp andra personkategorier som kan vara ombud.
Ett ombud får enbart företräda en medlem per stämma, om inte annat anges i stadgarna

En medlem som är under 18 år företräds på stämman av en förmyndare, vilket i normalfallet är medlemmens förälder. En medlem som är juridisk person, till exempel en kommun, företräds på stämman av den som är legal ställföreträdare enligt den juridiska personens registreringsbevis. Registreringsbeviset bör inte vara äldre än ett år.

Biträdet ska vara till hjälp

Meningen med ett biträde är att en medlem ska ha möjlighet att ta med sig en person som kan hjälpa till på föreningsstämman. En medlem kan ha med sig högst ett biträde vid årsmötet. Det är bara medlemmens make/maka, sambo eller en annan medlem som får vara biträde, om inget annat står i föreningens stadgar. Biträdet behöver inte ha någon fullmakt eftersom denne inte utövar någon rösträtt för någon annans räkning. Ett biträde har yttranderätt.

Motioner

Medlemmarna har möjlighet att påverka föreningens verksamhet till exempel genom att lägga fram motioner till stämman. En motion är en skrivelse från en eller flera medlemmar som innehåller ett förslag till en förändring eller en åtgärd. När styrelsen har ett förslag att lägga fram för stämman kallas det proposition.

Sista dag för inlämnande av motion till styrelsen regleras i stadgarna

About the Author

Brf Ljungen