Altan/Balkong

En bostadsrättshavare får naturligtvis pynta och dekorera sin altan/balkong. Däremot får man inte göra åverkan på fasaden, eller på altan/balkongkonstruktionen. Som bostadsrättshavare har man så kallat nyttjanderätt av altan/balkong. Altanen/Balkongen är föreningens ansvar. Det betyder exempelvis att om balkongräcket eller altanstaketet går sönder vid normalt användande så förväntas föreningen att ersätta/laga detta eller att man får lov att lägga ut mattor men inte borra fast markiser eller andra fasta byggnationer (utan att tillstånd från styrelsen).

Blomlådor ska sättas upp på insidan av balkongen så att de inte riskerar att falla ner och skada någon.
Växter i krukor är tillåtet att ställa på stenplattorna utanför altanen men det är inte tillåtet att plantera växter i marken utanför eller innanför altanstaketet.

Föreningen har i egenskap av fastighetsägare ett övergripande ansvar för fastigheten och har därför rätt att säga nej till åtgärder som påverkar fasaden, eller som riskerar att skada egendom eller person. Rör det sig om större ombyggnationer, såsom exempelvis altan eller balkonginglasningar, räcker det inte med tillstånd från föreningens styrelse utan då krävs dessutom bygglov.

Insynsskydd

Vid önskemål om att sätta upp insynsskydd på din altan/balkongen så kontakta styrelsen. Det finns nämligen ett flertal regler att förhålla sig till innan byggnationen kan påbörjas. Insynsskyddet utformning ska vara anpassat till utseendet till fasaden och säkerställa utrymningsvägar. Styrelsen behöver fatta beslut om att medlemmen får sätta upp insynsskyddet. Det behöver också skrivas ett avtal mellan den boende och föreningen. Ett avtal som tydligt påvisar ansvarsfördelningen. 

Glasa in altan/balkong i bostadsrätt

Vid önskemål om att glasa in altan/balkongen på en bostadsrätt är första steget alltid att kontakta styrelsen. Det finns nämligen ett flertal regler att förhålla sig till innan byggnationen kan påbörjas. Vid inglasning måste man följa regler som innebär att använda godkända material, anpassa utseendet till fasaden och säkerställa utrymningsvägar. Styrelsen behöver fatta beslut om att medlemmen får glasa in altan/balkongen.

Bygglov

I Lomma kommun krävs bygglov om en altan/balkong ska glasas in. Detta eftersom det är en större fasadförändring som sker. Det är medlemmen själv som söker och betalar för bygglov.

Ansvarsfördelning

Om den boende vill glasa in sin alta/balkong behöver därför ett avtal skrivas mellan den boende och föreningen. Ett avtal som tydligt påvisar ansvarsfördelningen. 

Besiktning

Efter slutfört arbete ska en slutbesiktning genomföras så att det fastställs att arbetet skett enligt beställning och gällande lagar. Detta utförs av sakkunnig på uppdrag av styrelsen.

About the Author

Brf Ljungen